ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΛ


Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης αποτελούν ίσως τη μέθοδο θέρμανσης για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη άγνοια από την πλευρά των καταναλωτών, κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, δεδομένου ότι ούτε καίνε κάποιο καύσιμο, ούτε παράγουν θερμό αέρα. Τα θερμαντικά πάνελ θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τις συσκευές εκείνες που λειτουργούν με τον πλέον φυσικό τρόπο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης και αυτό διότι ουσιαστικά μας ζεσταίνουν όπως και ο ήλιος.
Ειδικότερα, μέσω των θερμαντικών πάνελ, δεν θερμαίνεται ο αέρας αλλά η θερμότητα μεταδίδεται μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα, τα οποία με αυτό τον τρόπο παραμένουν στεγνά και μεταδίδουν θερμότητα. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας προσφέρει, μεταξύ άλλων, το πλεονέκτημα, ότι, αφού ο αέρας δεν στροβιλίζεται, δεν υπάρχει αιώρηση σκόνης, με αποτέλεσμα ο χώρος ο οποίος θερμαίνεται να είναι πιο «καθαρός» και υγιεινός, και βέβαια ο εισπνεόμενος αέρας να είναι δροσερότερος.
Η αρχή λειτουργίας
Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι κατασκευασμένα εξωτερικά είτε από γυαλί είτε από μεταλλική πρόσοψη και εσωτερικά αποτελούνται από ένα τυπωμένο φιλμ με μόνωση και πλαίσιο αλουμινίου. Η ηλεκτρική ενέργεια στέλνεται αρχικά στο τυπωμένο φιλμ, κατόπιν μετατρέπεται σε θερμότητα και εκπέμπονται υπέρυθρα κύματα.
Το συγκεκριμένο φιλμ είναι βελτιστοποιημένο για μέγιστη θερμική εκπομπή, ανώτερη από τα συμβατικά θερμαντικά υλικά. Έτσι, αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, με λίγα Watt. Επιτυγχάνει έτσι την εκπομπή θερμικής ενέργειας με μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ποσοστό 90%. Αντίθετα, οι κοινοί θερμοσυσσωρευτές -, υπό συγκρίσιμες συνθήκες λειτουργίας – αποδίδουν υπέρυθρη ακτινοβολία σε ποσοστό 10-25%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θερμαινόμενα πλαστικά film είναι ανθεκτικά στον χρόνο και δεν υπόκεινται σε φθορά, καθώς δεν περιέχουν μηχανικές αντιστάσεις ή κινούμενα μέρη.
Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση υπερθέρμανσης του film πάνω από τους 110º, ο μηχανισμός διακοπής ρεύματος εγγυάται την διακοπή λειτουργίας του σώματος Η γυάλινη επιφάνεια μπορεί να θερμάνει μέχρι 110 ° C. Το πλαίσιο δεν είναι θερμότερο από 25 ° C.
Με αντίστοιχο τρόπο, εκπέμποντας δηλαδή υπέρυθρη ακτινοβολία και θερμαίνοντας τα αντικείμενα και τα ανθρώπινα σώματα, λειτουργούν και τα λεγόμενα θερμαντικά σώματα μαρμάρου. Τα συγκεκριμένα σώματα βασίζονται σε επιφάνεια μαρμάρου ή γρανίτη που με την κρυσταλλική τους δομή αντανακλούν μέσω θερμικών ακτινών τη ζέστη ομοιόμορφα στο χώρο
Εξοικονόμηση ενέργειας
Τα υπέρυθρα πάνελ θέρμανσης εξασφαλίζουν παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας καθώς έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν θερμότητα ακόμη και όταν είναι σβηστά.
Συγκεκριμένα, στο θερμαντικό σώμα υπάρχει ένας θερμοσυσσωρευτής, ο οποίος είναι σε θέση να συσσωρεύει ενέργεια και να την αποθηκεύει για πολύ χρόνο, έτσι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία, το θερμαντικό σώμα σβήνει μέχρι να χρειαστεί να ξαναγεμίσει τον συσσωρευτή.Υπέρυθρης θέρμανσης πάνελ μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν παντού: στα σπίτια, διαμερίσματα, κατοικίες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία, βιομηχανικά και κτίρια γραφείων, θερμοκήπια και αίθρια.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Στο 80% φαίνεται να “κλειδώνει” η πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, αφού εκτός θεαματικής καιρικής ανατροπής η αγορά έχει ήδη κατεβάσει ρολά.
Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λυκούργος Σαμόλης ο φετινός χειμώνας ήταν ο πλέον δύσκολος για τον κλάδο αφού οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στο πετρέλαιο θέρμανσης μη μπορώντας να αντέξουν την τσουχτερή τιμή του μετά την εξίσωση φόρου με το πετρέλαιο κίνησης.
Αναζήτησαν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και είχαν σύμμαχο τον καιρό που κατά γενική ομολογία στάθηκε ευνοϊκός. Οι απώλειες για τους βενζινοπώλες είναι μεγάλες ειδικά σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος των πρατηρίων φυτοζωούν ενώ πολλά είναι και τα λουκέτα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...